EUROPEAN FILM FESTIVAL 2017: EUROPE ON SCREEN

Vietnamese cinema lovers of all ages are again offered a unique chance to enjoy the best European films during the European Film Festival 2017 (EFF2017). The festival, featuring 15 contemporary films drawn from 15 countries of the European Union, will be opened in Ho Chi Minh city on 13 May and in Hanoi on 15 May 2017. Wishing to reach out to a wider range of audiences in Vietnam, this year, for the first time ever, the Festival is also organized in the central city of Hue from 14 to 25 May.

This annual cultural event is jointly organized by the Delegation of the European Union to Vietnam, Embassies of the EU Member States and the European Cultural Institutes, showcasing Europe’s rich cinema heritage, diversified culture and contemporary creativity.

In this 18th edition of the Festival, the selected films mainly focus on the theme of “tolerance and respect” which is a new feature of this annual event. Through these films spectators enter into the world of different emotional states of every European. It is a collection of passion, joy, fear and frustration, loneliness and sorrow, misunderstanding, surprise, tolerance and compassion, respect and love. Especially in this edition of the Festival, most of the films have been selected in several national and international festivals and have won highly- acclaimed awards all over the world. Through a collection of drama, sports, biography and children movies targeting different groups of audiences the Festival is expected to offer Vietnamese movie lovers delightful and interesting experience.

“Mutual tolerance and respect are key for happy societies. They are central values in European culture and are the main theme during this year’s European Film Festival. We hope our Vietnamese friends will appreciate the beauty of mutual tolerance and respect as displayed in our films, and as they are also key in Vietnamese society,” said Head of the EU Delegation to Vietnam, Ambassador Bruno Angelet.

Found in 2000, the European Film Festival has become a prominent and anticipated cultural event Vietnam. It has established itself as a credible avenue to bring new and captivating aspects of European culture to the attraction of Vietnamese people, by showcasing films that would otherwise not be shown in Vietnamese commercial cinemas.

This cinematic event is part of a broader series of “Europe Days 2017” events clustered around Europe Day (9 May), a cycle which since its inception in 2004 has gained a high profile in the cultural life of Vietnamese people.

The European Film Festival 2017 will take place at:

Hanoi: National Cinema Centre, 87 Lang Ha Str.,
Hue city: Dong Ba Cinema, 187 Tran Hung Dao Str.,
Ho Chi Minh city: CineStar Cinema, 271 Nguyen Trai Str., District 1

In Hanoi and Ho Chi Minh city most of the films will be screened in two sessions. In Hue, each film will be screened once. All films will be screened in their original languages with English and Vietnamese subtitles.

Media Contact: Ms Nguyen Ngoc Anh – Delegation of the European Union to Vietnam, telephone: 84-4-3 9461782 or email: anh.nguyen@eeas.europa.eu

THÔNG CÁO BÁO CHÍ
LIÊN HOAN PHIM CHÂU ÂU 2017: CHÂU ÂU TRÊN MÀN BẠC

Người yêu điện ảnh Việt Nam mọi lứa tuổi một lần nữa có cơ hội đặc biệt được thưởng thức những bộ phim xuất sắc nhất của điện ảnh châu Âu trong Liên hoan Phim châu Âu 2017. Liên hoan, với 15 bộ phim đương đại từ 15 nước châu Âu sẽ khai mạc tại Thành phố Hồ Chí Minh vào ngày 13/5 và tại Hà Nội vào ngày 15/5/2017. Với mong muốn tiếp cận tới đông đảo khán giả Việt Nam hơn, năm nay lần đầu tiên Liên hoan phim châu Âu được tổ chức tại thành phố miền Trung, Huế từ ngày 14 đến 25 tháng 5.

Sự kiện văn hóa hàng năm này do Phái đoàn Liên minh châu Âu tại Việt Nam, Đại sứ quán các Quốc gia thành viên EU và các Viện Văn hóa châu Âu phối hợp tổ chức nhằm giới thiệu di sản điện ảnh phong phú, văn hóa đa dạng và sự sáng tạo đương đại của châu Âu.

Trong Liên hoan phim lần thứ 18 này, các bộ phim được lựa chọn chủ yếu xoay quanh chủ đề “lòng khoan dung và sự tôn trọng”. Đây chính là điểm mới của sự kiện thường niên này. Qua những bộ phim này, khán giả bước vào một thế giới của những cung bậc tình cảm khác nhau của mỗi người dân châu Âu. Đó là sự tổng hòa của đam mê, sự vui mừng, nỗi sự hãi và sự tức giận, nỗi cô đơn và sự đau khổ, sự hiểu làm và ngạc nhiên, lòng khoan dung và tình thương, sự tôn trọng và tình yêu. Đặc biệt trong liên hoan phim năm nay, hầu hết các bộ phim đều được lựa chọn tham dự các Liên hoan Phim trong nước và quốc tế cũng như giành được nhiều giải thưởng danh tiếng trên toàn thế giới. Thông qua bộ sưu tập các bộ phim chính kịch, thể thao, tiểu sử và phim cho trẻ em dành cho các nhóm khán giả khác nhau, Liên hoan được mong đợi sẽ mang lại cho những người yêu điện ảnh Việt Nam trải nghiệm thú vị và vui vẻ.

“Khoan dung và tôn trọng lẫn nhau là yếu tố cơ bản cho những xã hội hạnh phúc. Đó là những giá trị trung tâm trong văn hóa châu Âu và là chủ đề chính trong Liên hoan Phim châu Âu năm nay. Chúng tôi hi vọng những người bạn Việt Nam sẽ yêu quý vẻ đẹp của sự khoan dung và tôn trọng lẫn nhau như được thể hiện trong những bộ phim của chúng tôi và đó cũng là yếu tố cơ bản trong xã hội Việt Nam,” Trưởng Phái đoàn EU tại Việt Nam, Đại sứ Bruno Angelet phát biểu.

Ra đời năm 2000, Liên hoan Phim châu Âu đã trở thành một sự kiện văn hoá thường niên nổi bật được mong đợi tại Việt Nam. Liên hoan đã tự thiết lập một kênh đáng tin cậy để chuyển tải những khía cạnh mới mẻ và quyến rũ của văn hoá châu Âu tới trái tim người Việt, bằng việc giới thiệu những bộ phim mà có thể sẽ không được chiếu tại các Rạp chiếu phim thương mại của Việt Nam.

Sự kiện điện ảnh này nằm trong chương trình “Những Ngày châu Âu 2017” để kỷ niệm Ngày châu Âu (9 tháng 5) – một chương trình mà kể từ khi ra đời vào năm 2004 đã dành được một vị trí đặc biệt trong đời sống văn hóa của khán giả Việt Nam.

Liên hoan Phim châu Âu 2017 sẽ diễn ra tại:

Hà Nội: Trung tâm Chiếu phim Quốc Gia, 87 Láng Hạ
Tp. Huế: Rạp Đông Ba, 187 Trần Hưng Đạo
Tp. Hồ Chí Minh: Rạp CineStar, 271 Nguyễn Trãi, Quận 1

Tại Hà Nội và Tp. Hồ Chí Minh hầu hết các phim có 2 buổi chiếu. Tại Huế mỗi phim được chiếu 1 lần. Các phim nói tiếng bản ngữ và có phụ đề tiếng Anh và tiếng Việt.

Liên hệ Báo chí: Chị Nguyễn Ngọc Ánh – Phái đoàn Liên minh châu Âu tại Việt Nam, telephone: 84-4-3 9461782 hoặc email: anh.nguyen@eeas.europa.eu